ابلاغ رای داور
چه کسی حق دارد رای داور را ابلاغ کند؟ با چه شرایطی؟ و چرا؟
ماده 485 جواب این سوال را داده که فقط داور میتواند درخواست ابلاغ رای داوری را مطرح کند، بر اساس قانون ابلاغ رای داور فقط با داور است، تنها کسی که میتواند درخواست ابلاغ کند، زیرا شخصی دارای هویت است، اصل رای را بایستی ارائه کند، نسخه دوم درخواست هم مهم است.
وقتی رای داور به شعبه دادگاه ارجاع میشود شعبه چند کار انجام میدهد:
- یک مطالعه اجمالی که آیا قرارداد درست است؟ شرط درست است؟ رای داور درست است یا خیر؟
- یک نگاه اجمالی می اندازد که آیا رای داور مطابق ماده 489 صادر شده یا خیر (یک نگاه اجمالی نه دقیق مانند آنچه به اعتراض رای صورت میگیرد).
اگر چنانچه به هر دلیلی ابلاغ را صحیح ندانست، مثلا فرض کنید رای داور ناصب یک موضوعی بود مثل اموال عمومی که قابلیت داور پذیری را نداشته است، پس ابلاغ امکانپذیر نیست دادگاه میتواند در قالب یک تصمیم این درخواست را رد کند، این تصمیم رای نیست، یک تصمیم است، وقتی تصمیم به رد میگیرد این تصمیم قابل اعتراض هم متاسفانه نیست و نیاز به ابلاغ هم ندارد، میتواند به خواهان اطلاع دهد اما مانند رای نیاز به ابلاغ ندارد.
برخیها یک درخواست مینویسند، درخواست ابلاغ رای داور و متعاقبا اجرای رای داور، محکوم علیه درخواست میکند، محکوم له درخواست ابلاغ رای داور و اجرای رای داور، هر دو درخواست رد خواهد شد، چرا؟ چون در ابلاغ رای داور خواهان ذینفع نیست، اجرای رای داور چرا؟ چون ابلاغ نشده است، مدت 20 روز هم منقضی نشده است.
سوال: اگر چنانچه طرفین طریق ابلاغ را مشخص نکرده باشند، اما اگر داور رای داور را حضورا ابلاغ کند، این موثر است یا خیر؟
به نظر بنده خیر هیچ تاثیری ندارد، ابلاغ صورت نگرفته است، چون قانونگذار میگوید اگر طریق ابلاغ تراضی شود از آن طریق و اگر نباشد از طریق دادگاه.
سوال: اگر در رای داور واژه قطعی بودن رای داوری قید بشود، واقعا قطعی است؟ در رای دادگاه بدوی بدین شکل است، و اگر طرفین قبول کنند که حق تجدید نظرخواهی نداشته باشند ساقط میشود، اما اگر در رای داوری قید شود واقعا قطعی میشود؟
به هیچ وجه، پس اگر قید شود که طرفین حق اعتراض ندارند، باز حق اعتراض دارند، زیرا ماده 489 به ما میگوید، به طور قهری، رای داور در موارد ذیل باطل و غیرقابل اجرا است، ولو این که داور بنویسد که قطعی است ولو این که طرفین قبلا بنویسند قطعی است، و حق اعتراض ندارد، قانونگذار به طور قهری این را پذیرفته است که قاضی حق دارد اجرای رای داور را نپذیرد، ابلاغ رای داور را هم نپذیرد.
سوال: رای داور به چه کسی ابلاغ میشود؟ در ماده 485 میگوید که به اصحاب دعوا ابلاغ شود.
سوال آیا رای داور را به وکیل طرفین هم میتوان ابلاغ کرد؟
خیر نمیشود، که در دو مورد ابلاغ به وکیل درست نیست و ابلاغ باید به اصیل انجام شود:
- ابلاغ رای داور چون آخر ماده 485 اسم وکیل را نیاورده و گفته شده به اصحاب دعوا ابلاغ شود.
- ابلاغ اجرایی به محکوم علیه، موضوع ماده 7، قانون اجرای احکام مدنی.
نکات مهم اجرای رای داور:
- چه کسی میتواند درخواست اجرای رای داور بدهد؟
فقط محکوم له میتواند درخواست اجرای رای داور را انجام بدهد. نیاز به دادخواست ندارد، هزینهاش غیر مالی میباشد.
- سوال اگر تعیین داور در یک شعبه و ابلاغ رای داور در شعبهای دیگر باشد آیا اجرای رای داور با همان شعبه بایستی انجام بپذیرد یا میتواند با شعبهای دیگر انجام شود.
در خصوص تعیین داور، ابلاغ داور، اجرای رای داور و اعتراض به رای داور به هر شعبهای میتواند ارجاع شود. از یک حوزه قضایی و این طور نیست که اگر یک شعبهای تعیین داور کرد اجرا، ابلاغ، اعتراض هم لزوما در همان شعبه صورت پذیرد. البته درستش این است که باید از همان شعبهای که تعیین داور شده است انجام بپذیرد اما چه کنیم که قانونگذار اینجا نقص دارد.
- اجرای رای داور هم مستلزم انقضای مدت 20 روز میباشد و حتما باید 20 روز سپری شود. تا درخواست اجرا صورت پذیرد.
در خصوص شناسایی و اجرای رای داور، دادگاه چند کار میتواند انجام بدهد. یا اجرای رای داور را میپذیرد و دستور اداری صادر میکند مبنی بر اینکه دفتر نسبت به صدور اجراییه حسب مفاد رای داور اقدام شود. یا اینکه میپذیرد. در هر دو شکلش متاسفانه تصمیم دادگاه غیر قابل اعتراض است.
رای داوری
ابلاغ رای داوری
اجرای رای داوری
داوری حقوقی
حقوق داوری
هزینه داوری
داوری چیست
آیین دادرسی مدنی