ثبت نام در  در طرح تجربه صدور رای داوری
سوالات متداول داوری حقوقی
از بخش سوالات متداول داوری جهت یافتن سوالات خود در زمینه داور و سامانه جامع داوری میتوانید استفاده کنید
خیر.
مطابق قوانین جاری کشور برای داوری و انجام داوری هیچ گونه مدرک یا پروانه ای پیش بینی نشده است، لذا در حال حاضر چیزی بنام پروانه داوری وجود ندارد، یعنی هر شخصی می تواند از سوی طرفین اختلاف بعنوان داور انتخاب شده و به موضوع اختلاف آنها رسیدگی و رای داوری صادر نماید.

اما نکته مهم این است که داوری یک موضوع تخصصی است و اگرچه قانونگذار شرایط خاصی را برای شخص داور پیش بینی نکرده ولی قطعاً هر شخصی بدون اطلاعات داوری نمی تواند یک رای داوری استاندارد صادر نماید و کلیه شرایط و اصول دادرسی را بدون دانش کافی رعایت نماید
.
لذا پیش بینی دوره های آموزشی داوری برای جبران بخشی از همین ضعف قانونی است.
 
به نوعی می توان گفت همه اشخاص می توانند عضو شوند.
چرا که اعضای سامانه 3 دسته هستند:
 
الف)داوران یعنی کسانی که در حوزه داوری فعال هستند و کار داوری انجام می‌دهند.
 
ب) علاقه‌مندان به حوزه داوری کسانی که می­خواهند از اطلاعات به روز داوری مطلع شوند یا در آینده در نظر دارند که به عنوان یک داور فعالیت کنند.
 
ج) کسانی که به داور نیاز دارند.
 یعنی عزیزانی که در جهت حل و فصل اختلافات خود به جای مراجعه به مرجع قضایی تمایل دارند از طریق داوری اختلاف را حل و فصل کنند. و یا در قرارداد شان داور تعیین نمایند، لذا این متقاضیان درصورت تمایل می­توانند از بین داورانی که مشخصات و اطلاعات آنها در سامانه نمایش داده می شود، داور خود را انتخاب و نسبت به ارجاع  حل و فصل اختلافاتشان به آن داور انتخابی خود اقدام نماید.
 
با توجه به توضیحات فوق، همه عزیزان بدون هیچ محدودیتی می توانند در سامانه بصورت رایگان عضو شده و از خدمات و امکانات آن بهره مند شوند.
 
امتیازات علمی در تعیین رتبه علمی هر کاربر تاثیر دارد.
به این صورت که کلیه امتیازات علمی هر کاربر بعد از بررسی و تایید توسط کمیته ارزیابی در سامانه ثبت می گردد و سپس براساس جمع امتیازات علمی کسب شده سامانه رتبه علمی آن کاربر را تعیین و نمایش می دهد.
لذا هرچه امتیازات علمی کسب شده کاربر بیشتر باشد قاعدتا رتبه علمی بهتری در سامانه بدست خواهد آورد.
- داشتن کارت عضویت هرمجموعه ای نشان دهنده عضویت شخص در آن مجموعه می باشد.
- درسامانه درخواست کارت اختیاری است و هیچ الزامی در این خصوص وجود ندارد و هریک از اعضای علاقمند می توانند از منوی درخواست کارت عضویت در صفحه شخصی خود نسبت به درخواست اقدام نمایند.
لازم به ذکر است که کارت عضویت سامانه جامع داوری فقط برای استفاده از خدمات سامانه می باشد و فاقد هرگونه ارزش دیگری می باشد و این موضوع بطور کامل بر روی کارت درج می شود
 
از طریق صفحه شخصی خود- روی منوی گواهینامه های من - کلیک نمایید و در صفحه ای که باز می شود روی  منوی "گواهینامه های جدید" کلیک نمایید و نسبت به بارگذاری گواهینامه های خود اقدام نمایید.
در سامانه 2 نوع امتیاز وجود دارد:
 
الف) گروه امتیازات علمی
ب) گروه امتیازات عملکرد
 
امتیاز علمی:
امتیازات علمی در سامانه بر اساس شاخص­ها و فعالیت های علمی تایید شده هر یک از افراد محاسبه و  اعمال می گردد، مانند:
  • آخرین مدرک تحصیلی
  • تعداد مقالات و تالیفات علمی
  • حجم فعالیت علمی در حوزه داوری
  • تعداد آرای داوری صادره
  • تعداد دوره های علمی گذرانده شده
  • تعداد گواهینامه­ های اخذ شده درحوزه داوری و حوزه­های مرتبط و ارزش علمی انها.
  • سوابق تدریس در حوزه داوری
  • و سایر سوابقی علمی قابل بررسی.
 
لازم به ذکر است:
  1. حسب مورد و بعد از تایید کمیته ارزیابی سامانه، به آیتم های فوق در فواصل مختلف افزوده خواهد شد.
  2. تایید نهایی مقدار امتیازات علمی اعطایی به هر یک از کاربران سامانه، توسط کمیته ارزیابی سامانه که متشکل از استادان و مدرسان منتخب و با سابقه می باشد صورت می گیرد.
  3. ارائه مستندات کامل در خصوص هر یک از امتیازات علمی اعم از گواهینامه­ ها، تالیفات، آرای صادره، سوابق علمی و غیره توسط متقاضیان کسب امتیاز، ضروری بوده و کمیته ارزیابی در پذیرش یا رد آنها دارای اختیارات کامل می­باشد.
فرایند استعلام، بررسی لازم، تعیین رتبه علمی گواهینامه ها توسط کمیته ارزیابی سامانه انجام می شود و کمیته مذکور علاوه بر اینکه در تایید یا رد هریک از گواهینامه های بارگذاری شده دارای اختیارات کامل می باشد.
همچنین درصورت تایید، متناسب با شرایط داخلی خود نسبت به تعیین قطعی امتیازعلمی داخلی اقدام و در سامانه ثبت می گردد.

 
داوری یک قضاوت خصوصی است که طرفین اختلاف با میل و اراده خود شخص یا اشخاصی را بعنوان داور یا قاضی خصوصی خود انتخاب می کنند.
درخصوص فعالیت و ارجاع پرونده نیز اصل این است که انتخاب داور با توافق طرفین است .
البته بعضی از داوری ها نیز از طرف مراجع قضایی ارجاع می شود که اولاً با نظر شخص قاضی و طبق ضوابط داخلی است دوماً درصد آن نسبت به داوری های عمومی بسیار اندک است و طبق آخرین آمار حدود ده درصد داوری ها از مراجع قضایی است و نود درصد انتخاب داوران از طریق عموم مردم و شرکت ها می باشد.
لذا داوران می توانید همانند سایر عزیزان که فعالیت خود را شروع کرده اند، شخصا در دفتر خود ضمن اطلاع رسانی عمومی به افراد و شرکت ها بعنوان داوری فعالیت نمایید.

همچنین داوران گرامی می توانند علاوه براطلاع رسانی آنها درسامانه، لینک اختصاصی صفحه داوری خود در سامانه را در شبکه های اجتماعی نیزاطلاع رسانی نمایند. تا اشخاص حقیقی یا حقوقی که نیاز به داور دارند روی لینک اختصاصی مربوطه کلیک نموده و مستقیم به صفحه داوری شما وارد و درهمان صفحه ضمن مشاهده اطلاعات تماس داور، درصورت تمایل نسبت به ارجاع پرونده حل اختلاف داوری به صورت مستقیم به داورانتخابی خود اقدام نمایند.
 
 در سامانه، کمیته ­ها و کارگروه های تخصصی متنوعی با حضور و مشارکت استادان و مدرسان منتخب و با سابقه کشور پیش بینی شده است.
لذا چنانچه اعضای گرامی و به ویژه وکلا و داوران گرامی سامانه در خصوص کیس یا پرونده‌ای نیاز به مشاوره تخصصی داشتند می‌توانند طرح موضوع نمایند.
تقاضای مربوطه به کمیسیون مربوطه ارجاع می­شود و حسب مورد بصورت حضوری یا غیر حضوری، مشاوره و راهنمایی­ های لازم  تقدیم داوران عزیز خواهد شد.
 
برای تکمیل اطلاعات کاربری خود لطفا مطابق مراحل زیر اقدام فرمایید:
- ابتدا از منوی راهنما در بالای صفحه سامانه، نسبت به مطالعه کامل راهنمای تکمیل اطلاعات کاربری اقدام فرمایید.
- درصورتی که هنوز در سامانه لاگین نکرده اید، از بالای صفحه اول سامانه سمت چپ - منوی ورود - را کلیک و وارد صفحه شخصی خود شوید.
- در صفحه شخصی خود روی گزینه اطلاعات کاربری کلیک نمایید.
- دراین قسمت اطلاعات اولیه شما نمایش داده خواهد شد، لذا برای اینکه بتوانید نسبت به تکمیل فیلد های آن اقدام نمایید ابتدا بر روی منوی ویرایش در پایین صفحه کلیک نمایید.
- در صفحه ویرایش نسبت به تکمیل فیلدها و بارگذاری مدارک خواسته شده اقدام و روی منوی ذخیره کلیک فرمایید.
 
 تذکر:
- عکس پرسنلی شما 4*3 و حتما با کیفیت و بدون حاشیه سفید باشد وهمچنین بطورصحیح بارگذاری گردد. اگر بعد از بارگذاری مشاهده کردید که صحیح نیست مجددا طبق مراحل فوق به بخش ویرایش مراجعه و یک عکس پرسنلی صحیح بارگذاری فرمایید.
- حجم تصاویری که بارگذاری می کنید حتما کمتر از 500 کیلو بایت داشته باشند.
- برای کاهش حجم تصاویر می توانید با باز کردن تصاویر خود در نرم افزار Paint  کامپیوترتان و انتخاب Resize نسبت به کاهش حجم تصاویرخود اقدام نمایید.
 
 در سامانه، امکان اینکه کلیه اعضا بتوانند پرسش‌های عادی حقوقی خود به ویژه پرسش‌های مرتبط با داوری را مطرح کنند وجود دارد و حسب مورد پاسخ مربوطه به دوستان  داده خواهد شد.
همچنین از مجموعه پرسش و پاسخ­های حقوقی متداول نیز در آینده یک مجموعه جمع آوری و در اختیار اعضاء قرار می­گیرد.
عضویت عمومی برای همه در سامانه رایگان می­باشد.
اما عزیزانی که به داوری مشعول هستند و تمایل دارند بعنوان تبلیغات فعالیتشان بعنوان داور درسامانه نمایش داده شود بابت این خدمت باید هزینه تبلیغات سالیانه پرداخت نمایند.
در سامانه 2 نوع امتیاز وجود دارد:
 
الف) گروه امتیازات علمی
ب) گروه امتیازات عملکرد


امتیاز عملکرد:
امتیاز عملکرد در سامانه  بر اساس فعالیت هایی که کاربران در سامانه انجام می‌دهند، محاسبه و اعمال می­گردد، مانند:
 
  • امتیاز همکاری با سامانه
  • امتیاز دعوت دوستان خود جهت عضویت و شرکت در دوره ها
  • امتیازات حضور روزانه در سامانه و بهره مندی از مطالب سامانه
  • گذاشتن کامنت مناسب و مرتبط  ذیل مطالب سامانه
  • دنبال کردن سامانه در شبکه های اجتماعی
  • تبلیغ و اطلاع رسانی فعالیتهای سامانه از سوی هر یک از کاربران در وب سایت و شبکه های اجتماعی که دارند، مانند وب سایت خود، اینستاگرام، گروهها و کانال­های واتساپ، بله، تلگرام و غیره.    
لازم به ذکر است:
  1. سامانه با رعایت اصل همکاری مشترک در بستر تعاملی بودن و داشتن ارتباط دو طرفه فعال با اعضا بنیان نهاده شده است. لذا همکاری همه کاربران یکی از ویژگیهای خاص این سامانه می باشد.
  2. این همکاری شامل تالیف و گردآوری مطالب حقوقی مرتبط با فعالیت سامانه، ارائه مقالات مرتبط با مباحث حقوقی به ویژه مباحث داوری و غیره می باشد.
  3. علاوه بر آیتم­های عملکردی فوق در صورتی که کاربران تمایل داشته باشند در بخش‌های مختلف سامانه نیز بصورت حضوری و غیر حضوری همکاری داشته باشند، می­توانند از منوی اعلام همکاری نسبت به ثبت درخواست خود جهت بررسی اقدام نمایند.
این سامانه برپایه همکاری مشترک و دریک پلتفرم تعاملی استارت آپی با هدف اطلاع رسانی و داشتن ارتباط دو طرفه فعال با اعضاء بنیان نهاده شده است. لذا همکاری فعال همه کاربران یکی از ویژگیهای خاص این سامانه می باشد.
امتیازعملکرد درسامانه جامع داوری یعنی همان همکاری و کسب درآمد کاربران ازهمکاری خود با سامانه که بر اساس حجم فعالیت های هریک از کاربران که درسامانه انجام می‌دهند، مطابق ضوابط و مقررات سامانه محاسبه و اعمال می­گردد.
 
- خرج کردن امتیاز عملکرد به جای پرداخت وجه نقد در سامانه

کسب امتیازات عملکرد هر یک از کاربران ازبابت فعالیت و همکاری با سامانه و استفاده از امتیازات کسب شده به جای پرداخت وجه نقد در زمان استفاده از خدمات مختلف سامانه می باشد.
 
لذا هرچه تلاش کاربر در کسب امتیازات عملکرد بیشتر باشد، جمع امتیازات عملکردی ایشان بیشتر و به طبع می تواند از خدمات بیشتر سامانه بدون پرداخت وجه نقد استفاده نماید و به جای پرداخت وجه نقد از امتیاز عملکرد خود خرج نماید.

برخی از آیتم های کسب امتیازعملکرد بیشتر درسامانه به شرح ذیل می باشد:  
لازم به ذکر است:
  1. لاز به ذکر است که سامانه علاوه بر وب سایت خود در اکثرشبکه های اجتماعی اعم از اینستاگرام، بله، سروش، تلگرام، واتساب، وغیره... فعال می باشد.
  2. علاوه بر آیتم­های عملکردی فوق در صورتی که کاربران تمایل داشته باشند در بخش‌های مختلف سامانه نیز بصورت غیر حضوری همکاری داشته باشند، می­توانند از منوی اعلام همکاری نسبت به ثبت درخواست خود جهت بررسی اقدام نمایند.
  3. شیوه نامه کامل ضوابط و مقررات همکاری و توضیحات بیشتر از طریق منوی اعلام همکاری درصفحه شخصی کاربران قرار خواهد گرفت.  
 
 
خیر - سامانه صرفا بعنوان یک مرکز اطلاع رسانی و تبلیغات هست، لذا در خصوص ماهیت آرایی که داوران صادر می کنند هیچ دخالتی ندارد.
بله این امکان به صورت های مختلف وجود دارد.
اگر داور هستید می توانید درخواست نمایید که مشخصات و اطلاعات شما درسامانه نمایش داده شود تا بین عموم مردم بعنوان داور شناخته شوید و به طبع از سوی متقاضیان داوری به شما پرونده‌های داوری ارجاع شود که می توانید ضمن رسیدگی و صدور رای حق الزحمه خود را از طرفین اختلاف دریافت نموده و کسب درآمد داشته باشید.
 
- قبل ازهراقدامی، راهنمای دانلود فایل های آموزشی را از منوی راهنما دربالای صفحه در سامانه با دقت مطالعه فرمایید.
- برای دانلود فایل های آموزشی از رایانه خانگی استفاده فرمایید.
- با توجه به حجم فایل ها، مطمئن شوید که اینترنت شما پرسرعت و پایدار باشد.
- فرمت فایل های دانلود شده حتماً باید MP4 باشد، لذا درصورتی که به هردلیل این فرمت نبود و مثلا TXT بود باید روی نام فایل کلیک سمت راست نموده و تغییر نام را انتخاب و نام فایل را به MP4  تغییر دهید.
- ابتدا مطابق این راهنما کل بخش ها (کل فایل ها) را بطور کامل دانلود نمایید و سپس نسبت به مشاهده اقدام فرمایید.
- حتما محل ذخیره فایل ها درکامپیوتر خود را به یاد داشته باشید تا بعد از دانلود کامل فایل ها بتوانید به راحتی به آن محل مراجعه نمایید.
 
فرایند بررسی لازم، تعیین رتبه علمی داخلی سامانه توسط یک کمیته ارزیابی انجام می شود و کمیته مذکور در تایید یا رد گواهینامه های بارگذاری شده دارای اختیارات کامل می باشد.
لذا علی رغم اینکه هیچ محدودیتی در بارگذاری گواهینامه های اعضاء وجود ندارد با این حال برای جلوگیری از اتلاف وقت کمیته ارزیابی سامانه وهزینه های مربوطه، توصیه می شود که حتما گواهینامه های معتبرعلمی و مرتبط را بارگذاری نمایند

خیر هیچ محدودیتی درتعداد بارگذاری و ارسال گواهینامه ها وجود ندارد البته توجه داشته باشید انجام  فرآیند بررسی برای سایرگواهینامه ها به هر تعدادی که باشد مستلزم پرداخت هزینه می باشد.
رتبه علمی هر کاربر از مجموع امتیازات علمی تایید شده هر کاربر بدست می آید.
رتبه ها در سامانه از A تا F  می باشد
بالاتری رتبه : A
پایین ترین رتبه : F می باشد.

لذا هرچه تلاش کاربر در کسب امتیازات علمی بیشتر باشد، رتبه علمی بالاتری را در سامانه کسب خواهد نمود و در سامانه از مزایا و امکانات بیشتری بهره مند خواهند شد.

برخی از آیتم های کسب امتیاز علمی بیشتر و به طبع رتبه بهتر در سامانه به شرح ذیل می باشد:
  • آخرین مدرک تحصیلی
  • تعداد مقالات و تالیفات علمی
  • حجم فعالیت علمی در حوزه داوری
  • تعداد آرای داوری صادره
  • تعداد دوره های علمی گذرانده شده
  • تعداد گواهینامه­ های اخذ شده درحوزه داوری و حوزه­های مرتبط و ارزش علمی انها.
  • سوابق تدریس در حوزه داوری
  • سایر سوابقی علمی قابل بررسی.
  • و...



 
برای دانلود فایل های آموزشی هر یک از دوره های موجود در سامانه ابتدا باید در آن دوره ثبت نام کرده باشید.

- بعد از گذشت 5 روز از ثبت نام خود در دوره آموزشی، شما می توانید
اقدام به دانلود پک آموزش تصویری مربوطه به دوره نمایید که شامل: فیلم های دوره آموزشی (با حجم های مختلف می باشد) و راهنمای گذراندن دوره بصورت غیر حضوری می باشد، لذا مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

- در صفحه اصلی سامانه و از طریق منوی ورود وارد صفحه شخصی خود شود
- درصفحه شخصی خود روی منوی دوره های ثبت نامی من - کلیک نمایید.
- دربخش دوره های من جلوی عنوان دوره ثبت نامی روی منوی دانلود فایل ها کلیک فرمایید
- سپس ضمن مطالعه کامل توضیحات نسبت به دانلود قابل های آموزشی خود اقدام نمایید.

تذکر:
- ابتدا حتماً راهنمای دانلود فایل های آموزشی را از منوی راهنما در بالای صفحه سامانه با دقت مطالعه فرمایید
- حتماً توضیحات ذکر شده در صفحه دانلود فایل ها را نیز بطور کامل مطالعه فرمایید
در سامانه 2 نوع امتیاز وجود دارد:
 
الف) گروه امتیازات علمی
ب) گروه امتیازات عملکرد


امتیاز عملکرد:
امتیاز عملکرد در سامانه بر اساس همکاری و فعالیت هایی که کاربران در سامانه انجام می‌دهند، محاسبه و  اعمال می­گردد و میتوان آنرا در سامانه خرج کرد


امتیاز علمی:
امتیازات علمی در سامانه بر اساس شاخص­ها و فعالیت های علمی تایید شده هر یک از افراد محاسبه و  اعمال می گردد.

 
کلیه اشخاص اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی(موسسات و شرکت ها) می توانند عضو سامانه شوند.
دریافت کارت عضویت الزامی نیست لذا فقط علاقمندان می توانند درصورت تمایل از منوی درخواست کارت عضویت در صفحه شخصی خود فرایند درخواست کارت را انجام دهند
در راستای گسترش عدالت آموزشی و افزایش سطح دانش علمی عزیزان سامانه دوره های متعدد را به ویژه با همکاری مراکز علمی سطح کشور تقدیم عزیزان می نماید.
اعضای سامانه برای تکمیل اطلاعات کاربری خود و نیز درصورت تمایل به نمایش اطلاعات آنها بعنوان داور فعال می توانند مدارک و گواهی های خود را در سامانه مطابق توضیحات داده شده در بخش های مشخص شده جهت بررسی و تایید جهت نمایش بارگذاری فرمایند.
داوری عبارت است از رفع اختلاف فی مابین طرفین دعوی یا اختلاف از طریق واگذاری آن به حکمیت اشخاصی که طرفین دعوی آنها را به تراضی  و با رضایت خود انتخاب می کنند.
داوری در واقع یک دادرسی و قضاوت خصوصی است که طی آن داور با توجه به شرایط درخواستی طرفین دعوا و بدون توجه به تشریفات سخت حوزه آیین دادرسی مدنی وجود، به دعوا رسیدگی کرده و حکم صادر می‌کند.
دوره هایی که بصورت غیرحضوری در سامانه برگزاری می شود دارای فایل های آموزشی می باشد که کاربران گرامی بعد از ثبت نام در دوره مورد نظر خود باید مراحل زیر را برای دریافت فایل مربوطه انجام دهند:
1- وارد صفحه شخصی خود در سامانه شوند
2- روی منوی کارگاههای من کلیک نمایند
3- در صفحه باز شده جلوی عنوان دوره روی منوی دانلود کلیک نمایند
4- مطابق توضیحات آن صفحه نسبت به دانلود فایل های دوره اقدام فرمایند
برای دانلود فایل های آموزشی هر یک از دوره های موجود در سامانه ابتدا باید در آن دوره ثبت نام کرده باشید.

- بعد از گذشت 5 روز از ثبت نام خود در دوره آموزشی، شما می توانید
اقدام به دانلود پک آموزش تصویری مربوطه به دوره نمایید که شامل: فیلم های دوره آموزشی (با حجم های مختلف می باشد) و راهنمای گذراندن دوره بصورت غیر حضوری می باشد، لذا مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

- در صفحه اصلی سامانه و از طریق منوی ورود وارد صفحه شخصی خود شود
- درصفحه شخصی خود روی منوی کارگاههای ثبت نامی من - کلیک نمایید.
- دربخش کارگاههای من جلوی عنوان دوره ثبت نامی روی منوی دانلود فایل ها کلیک فرمایید
- سپس ضمن مطالعه کامل توضیحات نسبت به دانلود قابل های آموزشی خود اقدام نمایید.

تذکر:
- ابتدا حتماً راهنمای دانلود فایل های اموزشی را از منوی راهنما در بالای صفحه سامانه با دقت مطالعه فرمایید
- حتماً توضیحات ذکر شده در صفحه دانلود فایل ها را نیز بطور کامل مطالعه فرمایید

 
داوری یک قضاوت خصوصی است که طرفین اختلاف با میل و اراده خود شخص یا اشخاصی را بعنوان داور یا قاضی خصوصی خود انتخاب می کنند.
درخصوص فعالیت و ارجاع پرونده نیز اصل این است که انتخاب داوری با توافق طرفین است .
جواب: خیر.
مطابق قوانین جاری کشور هیچ گونه اختیاری برای صدور پروانه داوری برای هیچ مرجعی پیش بینی نشده است، لذا در حال حاضر چیزی بنام پروانه داوری وجود ندارد.

اما نکته بسیار مهم این است که داوری یک موضوع تخصصی است و اگرچه قانونگذار شرایط خاصی را برای شخص داور پیش بینی نکرده ولی قطعاً هر شخصی بدون اطلاعات داوری نمی تواند یک رای داوری استاندارد صادر نماید و کلیه شرایط و اصول دادرسی را بدون دانش کافی رعایت نماید
.
لذا پیش بینی دوره های آموزشی داوری برای جبران بخشی از همین ضعف قانونی است.
 انجام فعالیت داوری و در اصطلاح داور فعال شدن، محدود به هیچ رشته تحصیلی خاصی نیست وعلاقمندان در هر رشته ای که باشند می توانند داورشوند و فعالیت داوری نمایند.

همچنین قوانین جاری کشور درحال حاضر برای انجام داوری هیچگونه پروانه یا مدرکی پیش بینی نکرده است یعنی چیزی بنام پروانه یا مدرک داوری وجود ندارد.
 ولی بسیار ضروری است، عزیزانی که به فعالیت داوری علاقمند هستند و می خواهند مشغول به فعالیت داوری شوند با اصول دادرسی آشنا باشد تا آرای صحیحی صادر فرمایند و خدایی ناکرده حقی را ناحق نکنند.

 دوره های آموزش داوری که برگزار می شود نیز برای آشنایی عزیزان با اصول دادرسی و داوری است و گواهی پایان دوره ای که مراکز مختلف درپایان دوره های داوری به شرکت کنندگان اعطا می نمایند بعنوان تایید کننده گذراندن دوره علمی است نه بعنوان پروانه داوری چراکه اصلا چیزی بنام پروانه یا مدرک داوری مطابق قوانین جاری وجود ندارد و هرکسی را که طرفین با تراضی بعنوان داور انتخاب کنند می تواند داور باشد.

داوری یک امر خصوصی است به این معنی که طرفین اختلاف با میل و اراده خود داور خود را انتخاب می کنند و هیچ یک از طرفین و حتی دادگاه را نمی توان اجبار کرد که مثلا فلانی را باید بعنوان داور انتخاب کنید.


 
بله – این امکان فراهم می باشد.
البته هیچ الزامی در این خصوص وجود ندارد و فقط علاقمندان اقدام فرمایند
لذا اعضای سامانه اگر تمایل داشتند می­توانند از منوی درخواست کارت عضویت نسبت به طی فرآیند مربوطه و پرداخت هزینه صدوراقدام نمایند.
بعد از بررسی و تایید درخواست، کارت صادر و از طریق پست به آدرس عزیزان ارسال خواهد شد.
تذکر:
 کارت عضویت سامانه جامع داوری فقط برای استفاده از خدمات سامانه می باشد و فاقد هرگونه ارزش دیگری می باشد و این موضوع بطور کامل بر روی کارت درج می شود.
پس از وارد شدن به صفحه شخصی خود منوی درخواست کارت را کلیک کنید و فرآیند درخواست را کامل انجام دهید
- ابتدا به صفحه شخصی خود در سامانه وارد شوید.
- سپس روی منوی آزمون های من کلیک نمایید.
- در آن صفحه ابتداد راهنمای انجام آزمون و توضیحات داده شده را با دقت مشاهده و مطابق راهنمای آزمون اقدام فرمایید
- دقت کنید که حتما پسوند فایلی که دانلود کرده اید باید .mp4 باشد.
- درصورتی که غیر از پسوند مذکور باشد و مثلا پسوند فایل .txt هست،  لطفا از طریق تغییر نام فایل آن را به .mp4  تغییر بدهید.
- در بعضی موارد هم اگر فایل ناقص دانلود شود پخش نمی­شود لذا لازم است مجددا دانلود فرمایید.
- لطفا قبل از دانلود حتما راهنمای دانلود فایل دوره ها را از منوی راهنما در بالای صفحه با دقت مظالعه و مطابق آن عمل نمایید.
 
فرایند تایید و صدور کارت عضویت اعضای محترم سامانه حدود یک ماه طول می کشد البته مشروط به اینکه اطلاعات کاربری عضو تکمیل باشد به ویژه عکس پرسنلی باکیفیت بارگزاری شده باشد.
بعد از صدور نیز کارت عضویت عزیزان از طریق پست تحویل عزیزان خواهد شد
- لطفا قبل از انجام آزمون مجدد حتما راهنمای آزمون را با دقت مطلالعه فرمایید و مطابق آن عمل نمایید.
- همچنین در راهنما تاکید شده حتما با رایانه خانگی و با یکی از بروزرهای کروم یا فایروفاکس وارد سامانه آزمون شوید نه با موبایل.
- در بخش نتایج می توانید در آزمون مجدد ثبت نام فرمایید.

 
برای دانلود فایل های آموزشی هر یک از دوره های موجود در سامانه ابتدا باید در آن دوره ثبت نام کرده باشید.

- بعد از گذشت 5 روز از ثبت نام خود در دوره آموزشی، شما می توانید
اقدام به دانلود پک آموزش تصویری مربوطه به دوره نمایید که شامل: فیلم های دوره آموزشی (با حجم های مختلف می باشد) و راهنمای گذراندن دوره بصورت غیر حضوری می باشد، لذا مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

- در صفحه اصلی سامانه و از طریق منوی ورود وارد صفحه شخصی خود شود
- درصفحه شخصی خود روی منوی دوره های ثبت نامی من - کلیک نمایید.
- دربخش دوره های من جلوی عنوان دوره ثبت نامی روی منوی دانلود فایل ها کلیک فرمایید
- سپس ضمن مطالعه کامل توضیحات نسبت به دانلود قابل های آموزشی خود اقدام نمایید.

تذکر:
- ابتدا حتماً راهنمای دانلود فایل های اموزشی را از منوی راهنما در بالای صفحه سامانه با دقت مطالعه فرمایید
- حتماً توضیحات ذکر شده در صفحه دانلود فایل ها را نیز بطور کامل مطالعه فرمایید
- بعد از ثبت نام در این دوره ها منتظر باشید طی حدود یک هفته فرایند آماده سازی و تحویل به پست زمان می برد و سپس از طریق پست به آدرس شما ارسال خواهد شد.
- بعد از دریافت بسته های آموزشی به منوی دوره های من در صفحه شخصی خود نیز مراجعه و اگر حسب مورد متناسب با نوع دوره فایل یا متنی برای آن دوره نیز پیش بینی شده باشد نسبت به دانلود آن نیزاقدام فرمایید وهمزمان با بسته های آموزشی دوره ها را مشاهده و مطالعه فرمایید.
- سپس طی مدت 3ماه هرموقع آماده بودید می توانید از منوی آزمون های من نسبت به آزمون دوره ها اقدام فرمایید.
- بعد از قبولی در آزمون منتظر باشید تا گواهی مربوطه براتون تایید و صادر شود.
 منوی سوالات متدوال را مطالعه فرمایید.
 
- از زمان ثبت نام شما در دوره باید 10 روز گذشته باشد تا بتوانید آزمون آن دوره را انجام بدهید.
- بعد از آن به بخش آزمونهای من مراجعه کرده و نسبت به آزمون آن دوره اقدام فرمایید.
-مهلت انجام آزمون هر دوره نیزحدود 3ماه می باشد
 
توجه داشته باشید که امکان کسب امتیاز عملکرد در بخش های مختلف سامانه منجمله موارد زیر فعال می باشد:
- کسب امتیاز از طریق معرفی دوستان برای عضویت در سامانه.- جهت مشاهده راهنمای دعوت برای عضویت اینجا کلیک فرمایید
- معرفی دوره هایی که خود در آن ثبت نام کردید به دوستان­­ تان - جهت مشاهده راهنمای دعوت برای ثبت نام دوره ها اینجا کلیک فرمایید
مراحل انجام:
  1. برای دعوت دوستان خود جهت عضویت در سامانه باید وارد صفحه شخصی خود شوید و در بالای صفحه زیر تصویر کاربری خود یک لینک اختصاصی خود را کپی و از طریق همه شبکه های اجتماعی برای دوستان خود ارسال فرمایید. - جهت مشاهده راهنمای دعوت برای عضویت اینجا کلیک فرمایید
با پذیرش دعوت شما و ثبت نام آنها امتیاز مربوطه هم به شما و هم به دوستتان تعلق  گرفته و ثبت خواهد شد.
 
  1. برای دعوت دوستان خود جهت ثبت نام در دوره های سامانه باید وارد صفحه شخصی خود و سپس منوی دوره های من شوید  و در زیر عنوان دوره هایی که خودتون ثبت نام کرده اید  لینک اختصاصی خود را کپی و از طریق همه شبکه های اجتماعی برای دوستان خود ارسال فرمایید- با پذیرش دعوت شما و ثبت نام آنها امتیاز مربوطه هم به شما و هم به دوستتان تعلق  گرفته و ثبت خواهد شد.- جهت مشاهده راهنمای دعوت برای ثبت نام دوره ها اینجا کلیک فرمایید
- فرآیند تایید و صدور گواهی ها حدود 20 روز طول می کشد.
- منتظر باشید به محض صدور از طریق سامانه پیامک آن برای شما ارسال خواهد شد.
- سپس می توانید در صفحه شخصی خود منوی دوره های من مراجعه و نسبت به دانلود گواهی خود اقدام فرمایید

توجه داشته باشید:
که حتما اطلاعات کاربری شما تکمیل باشد در غیر اینصورت به دلیل نقص اطلاعات، فرآیند صدور گواهی انجام نخواهد شد.
 
بله - امتیاز علمی هر یک از اعضای سامانه متشکل از مجموع امتیازات:
- گواهینامه ها
- سوابق کاری
- آرای صادره
- و غیره می باشد
لذا هرچه  این موارد بیشترباشد امتیازات کسب شده عضو بیشترخواهد بود.
البته توجه داشته باشید که تعیین مقدار امتیازات هر گواهی یا سابقه و غیره با نظر کمیته ارزیابی سامانه می باشد و همچنین حتما در زمان بارگذاری گواهی و مدارک در هر یک از بخش ها حتما توضیحات ذکر شده در آن بخش را با دقت مطالعه فرمایید.
 
بله می توانید.
قوانین جاری کشور درحال حاضر برای انجام داوری هیچگونه پروانه یا مدرکی پیش بینی نکرده است یعنی چیزی بنام پروانه یا مدرک داوری وجود ندارد.
همچنین محدود به رشته تحصیلی خاصی نیست و علاقمندان در هر رشته ای که باشند می توانند داور شوند.
 ولی لازم است، عزیزانی که به فعالیت داوری علاقمند هستند و می خواهند مشغول به فعالیت داوری شوند با اصول دادرسی آشنا باشد.تا آرای صحیحی صادر فرمایند و خدایی ناکرده حقی را ناحق نکنند.
لذا پیشنهاد می شود تعدادی از دوره های فعال در سامانه را بگذرانید و سپس از منوی - واجد شرایط داورشدنم - مطابق راهنمای آن اقدام نمایید.
 
در سامانه آخرین مدرک تحصیلی ملاک می باشد.
ان شاءالله بعد از فارغ التحصیلی در مقطع ارشد گواهی آن را جهت بررسی و اعمال در سامانه ارسال فرمایید.
ثبت نام کنند گان در هر دوره حداکثر تا 3مرتبه می توانند آزمون های هر دوره را انجام بدهید. این آزمون مجدد مستلزم پرداخت هزینه آزمون مجدد می باشد
درهر صورت درصورت عدم قبولی بشرح زیر عمل نمایید:
- در صفحه شخصی خود وارد منوی آزمون های من شوید و منوی نتایج را بزنید
- پایین صفحه نتایج گزینه ثبت نام در آزمون مجدد باید برای شما فعال باشد
- روی آن کلیک نمایید و ثبت نام مجدد در آزمون را انجام دهید

درضمن برای آزمون مجدد حتما راهنمای آزمون را مطالعه فرمایید و برای انجام آزمون نیز از رایانه خانگی و با یکی از بروزرهای کروم یا فایروفاکس استفاده فرمایید.
امکان اخذ مشاوره های حقوقی و تخصصی در سامانه فراهم می باشد که برای کسب اطلاعات بیشتر باید با کارشناسان تماس حاصل فرمایید.

درصفحه شخصی خود در سامانه - در پایین تصویرشخصی، مجموع انواع امتیازات هریک از کاربر قابل مشاهده می باشد.
اگر روی هریک از انواع امتیازات علمی یا عملکرد کلیک فرمایید جزئیات آن امتیازات را می توانید مشاهده فرمایید.
 
خیر برای فعالیت داوری هیچ الزامی به ثبت موسسه داوری نیست.
لذا اشخاص حقیقی می توانند به تنهایی از سوی طرفیت اختلاف بعنوان داورانتخاب و مطابق قوانین جاری منجمله باب هفتم آیین دادرسی مدنی داوری ضمن رسیدگی به اختلاف طرفین نسبت به صدوررای داوری اقدام نمایند
 
 فعلا برابر قوانین جاری برای انجام داوری پروانه یا مدرکی وجود ندارد البته این امرمانع نمی شود که هرمرجعی منجمله مرکز داوری اتاق بازرگانی یا مراجع قضایی با صلاحدید خود برای ارجاع پرونده داوری از سوی خود  به داوران شرایطی را برای آن داورتعیین نماید که این شرایط محدود به پرونده های ارجاعی خود آن مراجع می باشد.
چراکه داوری یک قضاوت خصوصی است واز کل پرونده های داوری های موجود در کشور بخش بسیارکوچکی از آنها از سوی مراجع قضایی ارجاع می شود و مابقی پرونده های داوری در بیرون از مراجع قضایی و در بین اشخاص جامعه اعم از حقیقی و حقوقی می باشد که طرفین اختلاف می توانند با تراضی خود هرشخص یا اشخاصی را که تمایل داشته باشند با تراضی بعنوان داورانتخاب و حل وفصل اختلاف خود را به او واگذار کنند.
 ارسال بسته های آموزش تصویری دوره ها بصورت فیزیکی برای ثبت نام کنندگان در 2 نوع از دوره ها از ارسال می گردد:

دوره های نوع اول:
دوره هایی که محتوای آموزشی آن دوره فقط در قالب لوح فشرده و بصورت فیزیکی ارائه می گردد

دوره های نوع دوم:
دوره هایی که محتوای آموزشی آن دوره در قالب فایل دانلودی ارائه می گردد اما به هر دلیلی ثبت نام کننده تمایل دارد که در قالب لوح فشرده و بصورت فیزیکی هم دریافت نماید که در این صورت هم موقع ثبت نام در دوره و هم بعد از آن از طریق فروشگاه انلاین سامانه می تواند نسبت به ثبت سفارش و درخواست دریافت فیزیکی بسته آموزشی دوره مد نظر خود اقدام نماید

لازم به ذکر است که بسته های فیزیکی طی حدود یک هفته و بعد از طی فرایند آماده سازی تحویل پست گردیده و از طریق پست به آدرس اعلامی ارسال خواهد شد.
دریافت گواهی پایان دوره در دوره هایی که بصورت غیرحضوری برگزاری می گردد مستلزم تایید مشاهده و تایید گذراندن دوره می باشد که این تایید از طریق انجام آزمون دوره و قبول شدن شرکت کننده انجام می شود
پس از انجام آزمون دوره و تکمیل اطلاعات کاربری، فرایند تایید و صدور گواهی انجام و پیامکی مبنی بر آماده بودن گواهی برای کاربرارسال می گردد.
بعد از دریافت پیامک فوق کاربر می تواند از منوی دوره های من نسبت به مشاهده و دانلود گواهی پایان دوره خود بصورت رایگان اقدام نماید
 
از زمان ثبت نام درهریک از دوره ها برای انجام آزمون آن دوره تا سه ماه فرصت خواهد بود.
 
ملاک تایید کسب نمره قبولی در آزمون می باشد و برای تایید گذراندن دوره کفایت می کند و نیازی به آزمون مجدد نیست.
لازم به ذکر است که نمره آزمون در گواهی پایان دوره قید نمی شود.
 
این مشکل دلایل مختلفی می تواند داشته باشد:
- احتمالا اینترنت شما ضعیف هست و نمی تواند فایل ها را کامل دانلود نماید.
- یا حافظه تلفن شما برای ذخیره فایل ها کافی نمی باشد.
پیشنهاد می شود از رایانه خانگی استفاده فرمایید.

همچنین برای دریافت توضیحات بیشتر راهنمای دانلود فایل دوره ها را از منوی راهنما در بالای صفحه سامانه با دقت مشاهده فرمایید و مطابق آن اقدام نمایید.


 
- بر روی منوی ورود در بالای صفحه سامانه کلیک نمایید .
- در صفحه جدید نسبت به وارد کردن کدملی و کلمه رمز خود اقدام نمایید.
- در صفحه بعدی در بالای صفحه روی منوی صفحه شخصی کلیک نمایید تا وارد صفحه خود شوید.
درصورت نیاز به راهنمایی بیشتر لطفا از طرق منوی راهنمای ورود به صفحه شخصی در منوی راهنمای بالای صفحه سامانه استفاده فرمایید.
در سامانه پس از ورود می توانید از منوی دوره های من در صفحه شخصی خود نسبت به دریافت گواهی دوره داوری اقدام نمایید
توجه داشته باشید که گواهی بعد از انجام آزمون دوره و طی فرایند تایید حدود 20 روز بعد صادرخواهد شد که به محض صدور برای کاربر پیامک خواهد رفت و از منوی دوره های من قابل مشاهده و دریافت خواهد بود.
هرگاه طرفین در قراردادهای خود ،اعم از مبایعه نامه ها یا قولنامه ها یا اجاره نامه ها این متن را بیاورند که:  "در صورت بروزهرگونه اختلاف درخصوص اجرای این قرارداد، از طریق داوری.... حل و فصل خواهد شد"
این متن همان شرط داوری است لذا درصورت بروز اختلاف درخصوص آن قرارداد طرفین بجای مراجعه به دادگاه به داوری مراجعه خواهند نمود لازم به ذکر است که داور مربوطه لازم است دلایل و مستندات طرفین را کامل دریافت نموده و سپس نسبت به صدور رای داوری اقدام نماید رای صادری قطعی و لازم الاجرا می باشد.
 
دعوای ورشکستگی البته باید توجه داشت که صدور حکم ورشکستگی قابل ارجاع به داور نیست اما داور دعوای راجع به شخص ورشکسته قابل ارجاع به داوری است.
اصل نکاح: شامل دعوای اثبات رابطه زوجیت بطلان نکاح و انفساخ نکاح میشود.
فسخ نکاح
طلاق: که شامل دعاوی درخواست حکم طلاق و درخواست گواهی عدم امکان سازش است توجه داشته باشید که در دعاوی راجع به حضانت ملاقات نفقه زوجه و اقارب اجرت المثل ایام زوجیت و جهیزیه استرداد جهیزیه قابل ارجاع به داوری است.
 
نسب: که شامل دعاوی اثبات نسب و نفی ولد میشود.
جرایم رسیدگی به جرم حتی جرایم قابل گذشت قابل ارجاع به داوری نیست اما ضرر و زیان ناشی از جرم قابل توجه به داوری است نباید موارد مذکور در مواد ۸۲ تا ۸۴ قانون آیین دادرسی کیفری را با داوری اشتباه گرفت آن اقدام نوعی وساطت بین متهم و مجنی علیه برای صلح و سازش است و میان دیگر صرفا برای سازش بین طرفین تلاش می‌کند و خود اقدام به صدور رای نمی کند امور حسبی قابل ارتقا به داوری نیست.
امور حسبی قابل ارجاع به داوری نیست.
در مواردی برای ارجاع به داوری تصویب هیأت وزیران و اطلاع مجلس لازم است داوری پذیری دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی و ارجاع دعاوی راجع به اموال دولتی وعمومی به داوری به شرایط ذیل منوط است:
تصویب هیأت وزیران
اطلاع مجلس
در دو مورد، صرف اطلاع مجلس کافی نیست و تصویب مجلس نیز لازم است:
طرف دعوی خارجی باشد
دعاوی مهم
نمایندگی اقسامی دارد مانند نمایندگی  قراردادی ، نمایندگی قانونی ، نمایندگی قضایی و نمایندگی ایقاعی .
 
ولی یا وصی یا قیم میتواند در حدود موضوع نمایندگی خود،اختلافات را به داوری ارجاع دهند.
 
وکیل هم در صورت تصریح در وکالت نامه حق ارجاع اختلاف به داوری و نصب داوری را دارد و در غیر این صورت از چنین حقی برخوردار نیست،حتی اگر وکیل دادگستری باشد
مدیر تصفیه شرکت های سهامی حق ارجاع داوری به داور را دارد
مدیر تصفیه شرکت تعاونی و با مسئولیت محدود در صورتی حق ارجاع به داوری را دارد که اساسنامه یا مجمع عمومی شرکا چنین حقی را به او داده باشند
مدیر تصفیه شرکت تضامنی نسبی و مختلط در صورتی حق ارجاع دعوی به داوری را دارد که شرکای ضامن این حق را به او داده باشند.
موافقت نامه داوری  و قرارداد داوری لازم است که شرایط ذیل را دارا باشد ؛
موافقت نامه داوری ممکن است به صورت کتبی باشد(اعم از سند رسمی و یا عادی)یا شفاهی منعقد شود.
موافقت نامه داوری ممکن است به صورت شرط ضمن عقد یا به صورت یک قرارداد مستقل باشد.
تعین داور شرط صحت موافقت نامه داوری نیست گرچه ممکن است در آن داور تعین شده باشد.
اگر در موافقت نامه داوری داور تعیین شده باشد قبول داور شرط صحت موافقت نامه داوری نیست.
موضوع داوری ممکن است عام باشد(مانند کلیه اختلافات ناشی از اختلافات موبوط به طرفین)یا خاص باشد (مانند اختلافات ناشی از یک پرونده خاص)
این موافقت نامه، عقدی لازم است؛ زیرا به نحو یک طرفه، قابل فسخ نیست.
موافقت نامه داوری مانند سایر عقود، فقط نسبت به طرفین مؤثر است (اصل نسبی بودن عقود یعنی اختلافات اشخاص ثالث با طرفین موافقت نامه داوری، به داوری ارجاع نمی شود؛ مگر آنکه آن شخص ثالث با طرفین اختلاف، نسبت به داوری توافق و تراضی نماید.
در موافقت نامه داوری باید موضوع داوری مشخص شود.
داوری مطلق یعنی اینکه طرفین داور خاصی را تعیین نکرده باشند ولی داوری مقید یعنی اینکه  داور خاصی تعیین و نام برده باشند .
 

شباهت های داوری و میانجیگری

۱-هر دو خارج از دادگاه به دعاوی رسیدگی می کنند.

۲-هزینه ی کمتری دارند.

۳-سرعت بیشتری دارند.

۴-الزام قانونی برای رسیدگی دعاوی توسط داور یا میانجی گر وجود ندارد.

۵-با استفاده از این دو روش حجم پرونده های مطروحه در محاکم کاهش می یابد.

۶-استفاده از این روش ها به توافق طرفین بستگی دارد.

۷-چون خارج از دادگاه برگزار می شوند شرایط برای طرفین آرام تر است.

تفاوت های داوری و میانجیگری

سه تفاوت عمده میان فرایند داوری و میانجیگری وجود دارد:

۱-داور حق صدور رای دارد و این رای الزام آور است.در حالی که میانجی گر رای صادر نمی کند و فقط با برگزاری جلسات متعدد سعی می کند تا طرفین را به صلح و سازش نزدیک کند.

۲-داوری محدودیت هایی در رسیدگی دارد که در بالا ذکر کردیم که کدام دعاوی قابلیت ارجاع به داوری را ندارد.اما میانجیگری ازآزادی بیشتری نسبت به داوری برخوردار است.مانند اینکه برخی از دعاوی کیفری و نکاح و طلاق و نسب برخلاف داوری قابلیت ارجاع به میانجیگری را دارند.

۳-در میانجیگری برخلاف داوری حضور شهود در جلسه مجاز نیست.اما استناد به شهود ممکن است.اما در داوری شهود در جلسه حاضر می شوند.

میانجیگری رویه ای است که در آن طرفین اختلافات خود را با کمک شخص ثالث آموزش دیده که به آنها در دستیابی به سازش کمک می کند و میانجی گر نامیده می شود حل و فصل می کنند.این فرایند خارج از محیط دادگاه با حضور شاکی و متهم و دیگر افراد موثر در حصول سازش مانند اعضای جامعه محلی و خانواده و … انجام می شود.طبق آیین نامه میانجیگری در این جلسه درباره علت ها و آثار و نتایج جرم و نیز راه های جبران خسارت بزه دیده صحبت می شود.در صورتی که سازش حاصل شد حقوق و تعهدات هریک از طرفین تعیین می شود.
-هزینه ی کمتر

۲-حل و فصل به موقع اختلافات

۳-حفظ روابط دوستانه بین طرفین

۴-حل و فصل اختلاف بدون استرس و با شرایط آرام

۵-راه حل ها می تواند خلاقانه باشد و بیش از آنچه دادگاه به آن دستور می دهد با نیازهای طرفین سازگار باشند.

ابتدا طرفین یک میانجی گر که مورد توافق آنها باشد را انتخاب می کنند که باید به تایید مقام قضایی برسد که این توافق را مقام قضایی صورت مجلس کرده و به امضای طرفین می رساند.لازم به ذکر است که اگر طرفین نتوانند در انتخاب یک میانجی گر توافق کنند مقام قضایی آن را انتخاب می کند.میانجی گر جلسات را طبق مهلت تعیین شده برگزار و گزارش جلسات و نتیجه را صورت مجلس می کند که به امضای طرفین می رسد.میانجی گر امکان گفتگوی سازنده بین طرفین را فراهم می آورد و از این طریق راه رسیدن به سازش را تسهیل می کند.

جلسات میانجیگری در مکانی بی طرف و موردرضایت طرفین برگزار می شود.

بر اساس ماده ۱۰ آیین نامه میانجیگری میانجی گر باید دارای شرایط زیر باشد.

۱-وثاقت

۲-تابعیت جمهوری اسلامی ایران برای میانجی گری در مورد اتباع ایرانی

۳-نداشتن سوء شهرت

۴-دارای حداقل ۲۵ سال تمام شمسی

پاسخ به این سوال مثبت است.داور بعد از استماع دفاعیات طرفین و بررسی مستندات در مهلت تعیین شده اقدام به صدور رای می کند که این رای الزام آور است و از این نظر شبیه به حکم دادگاه است.

تعیین داور به چهار شیوه ذیل امکانپذیر می باشد:
۱-تعیین داور در قرارداد:
به این صورت که طرفین در قرارداد داور مورد توافق خود را تعیین می کنند تا در هنگام اختلاف برای حل و فصل به او مراجعه کنند.

۲-داور در قرارداد تعیین نشده باشد:
اگر داور در قرارداد تعیین نشده باشد و فقط ذکر شده باشد که هنگام اختلاف از طریق داوری حل و فصل شود و طرفین نتوانند داور مورد توافق خود را تعیین کنند در این صورت یکی از طرفین داور خود را تعیین می کند و از طریق اظهارنامه به طور رسمی به طرف دیگر اعلام می کند طرف دیگرظرف ده روز می تواند داور خود را معرفی کرده و یا داور معرفی شده توسط وی را قبول کند.

و اگر ظرف مدت تعیین شده پاسخی ندهد آن طرف می تواند برای تعیین داور به دادگاه مراجعه کند.

۳- داور توسط ثالث تعیین شود:
طرفین می توانند توافق کنند که یک شخص مورد توافق در صورت بروز اختلاف داور را تعیین کند.

۴- داور توسط دادگاه تعیین شود:
دادگاهی که داور را تعیین می کند یا دادگاهی است که طرفین توافق کرده اند یا دادگاهی است که صالح به رسیدگی به اصل دعواست.به این صورت که دادگاه بین دوبرابر تعدادی که برای داوری لازم است قرعه کشی می کند

طبق ماده ۴۶۹ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه نمی تواند اشخاص زیر را به سمت داور معین کند مگر با تراضی طرفین.

۱-کسانی که سن آنان کمتر از بیست و پنج سال تمام باشد.
۲-کسانی که در دعوا ذی نفع باشند.
۳-کسانی که با یکی از اصحاب دعوا قرابت سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم داشته باشند.
۴-کسانی که قیم یا کفیل یا وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوا می باشند یا یکی از اصحاب دعوا مباشر امور آنان باشد. ۵-کسانی که خود یا همسرانشان وارث یکی از اصحاب دعوا باشند.
۶-کسانی که با یکی از اصحاب دعوا یا با اشخاصی که قرابت نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم با یکی از اصحاب دعوا دارند، درگذشته یا حال دادرسی کیفری داشته باشند.
۷-کسانی که خود یا همسرانشان و یا یکی از اقربای سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم او با یکی از اصحاب دعوا یا زوجه و یا یکی از اقربای نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم او دادرسی مدنی دارند.
۸-کارمندان دولت در حوزه ماموریت آنان

برای اینکه تصمیم بگیرید که آیا میخواهید در قرارداد خود داوری را به عنوان روش حل و فصل اختلاف ذکر کنید مهم است که مزایای آن را بدانید.

۱-داوری سریعتر است.داوری زمان کمتری نسبت به تکمیل پرونده در دادگاه نیاز دارد و شما می توانید در زمان کمتری به نتیجه برسید.

۲-کم هزینه تر است.داوری گزینه ی کم هزینه تری نسبت به دادگاه است.زیرا شما هزینه های مربوط به تشکیل پرونده و دادگاه را نمی پردازید.

۳-محرمانه است:رسیدگی در جریان داوری محرمانه و غیر علنی است.

۴-داور با توافق طرفین تعیین می شود:عموما طرفین در ابتدای عقد قرارداد روش های حل و فصل اختلافات احتمالی را پیش بینی می کنند.پس می توانند در همان ابتدا داور مورد توافق خود را در قرارداد ذکر کنند.
همچنین می توانند پس از بروز اختلاف داوری را به عنوان شیوه ی حل و فصل خود انتخاب کرده و داور مورد توافق خود را تعیین کنند.

بهتر است داوری را انتخاب کنید که در زمینه ی موضوع قرارداد شما تخصص و تجربه ی کافی را داشته باشد.

۵-جو آرامتر نسبت به دادگاه:زمان تشکیل جلسه داوری با رضایت طرفین تعیین می شود و طرفین اصولا در یک جو آرام و با استرس کمتر دفاعیات خود را ارائه می دهند.

۶-می توان از داور متخصص در زمینه موضوع قرارداد استفاده کرد که به نفع طرفین است.

اختیار طرفین در داوری یک اصل است لذا اولویت دارد که طرفین حق الزحمه داور را بصورت توافقی تعیین نمایند حتی نحوه پرداخت آن حق الزحمه را نیز می توانند توافق نمایند.
اما اگر به هر دلیلی توافق یا تعیین نکردند، مطابق تعرفه پیش بینی شده در آیین نامه مصوب ریاست محترم قوه قضاییه خواهد بود لذا برای محاسبه آن میتوانید ازنرم افزاری که در سامانه جامع داوری ایران جهت محاسبه حق الزحمه داوری طراحی شده استفاده فرمایید..
برای اینکه بتوانید اختلافات خود را به جای مراجعه به دادگاهها از طریق داوری یا همان قضاوت خصوصی حل و فصل نمایید لازم است که طرفین اختلاف برانجام داوری توافق داشته باشند لذا درصورت تمایل می توانید به بخش "نیازبه یک داور دارم" در سامانه جامع داوری مراجعه فرمایید و یا روی منوی زیر کلیک نمایید.
نیاز به یک داور دارم
درصورتی که طرفین توافق دارید که در قرارداد خود شرط داوری داشته باشید می توانید متن ذیل را به قرارداد خود اضافه نمایید:
 
متن شرط داوری جهت درج در قرارداد

طرفین توافق نمودند کلیه اختلافات و دعاوی ناشی از این قرارداد یا راجع به آن از جمله انعقاد، اعتبار، فسخ، نقض، تفسیر یا اجرای آن، از طریق داوران عضو سامانه جامع داوری حل و فصل خواهد شد. شرط داوری حاضر، موافقتنامه‌ای مستقل از قرارداد اصلی بوده و لازم‌الاجرا می باشد. لذا درصورت بروز اختلاف درخصوص موارد فوق، خواهان داوری درخواست خود را در سامانه جامع داوری ثبت و پس از اخذ کد رهگیری، مراحل تعیین و نصب داور توسط مدیریت آن سامانه یا نماینده او بعنوان مقام ناصب انجام و داور منتخب نیز مطابق ضوابق و مقررات ابلاغی از سوی مدیریت سامانه جامع داوری اعم از شرایط داوری، مهلت و نحوه رسیدگی، نحوه ابلاغ ها و غیره... به موضوع اختلاف رسیدگی و رای قطعی و لازم الاجرا را صادر خواهد کرد.
 
لطفا منتظر بمانید ...