ثبت نام در  در طرح تجربه صدور رای داوری

انصراف از داوری


۲ دی ۱۳۹۹
۱۱:۰۷ ق.ظ
۲۸۲۴۲ بازدید

انصراف از داوری

انصراف از داوری در این نوشتار به طور خاص به معنی استعفای داور می باشد. انصراف از داوری لزوما به معنی استعفای داور نیست و چه بسا به معنی انصراف طرفین از داوری (عدول از داوری) هم باشد.

انصراف داور از داوری (استعفای داوری) برای داور و برای طرفین داوری و برای دادگاه، مسئولیت ها و آثار متفاوتی را ایجاد می کند.

در این نوشتار، بخشی از مسئولیت های داور در قبال انصراف از داوری (استعفای داور)  را بطور خلاصه مرور می کنیم.

آثار و مسئولیت های انصراف برای داور

۱- قبول داوری به معنی تعهد داور به ارایه خدمت به طرفین داوری است.

این تعهد با قبول داوری، آغاز می شود و با ابلاغ رای داوری به پایان می رسد. انصراف داور به معنی ناتمام گذاشتن تعهد به داوری است و این از موجبات ایجاد مسئولیت برای داور به شمار می رود.

نکته نخست:

برابر ماده ۲۲۱ قانون آیین دادرسی مدنی اگر کسی تعهد به امری بنماید در صوت عدم انجام تعهد، مسئول جبران خسارت وارده به طرف مقابل است اعم از اینکه التزام به جبران خسارت در قرارداد لحاظ شده باشد یا عرفاً به منزله تصریح در قرارداد باشد یا قانوناً الزم به جبران خسارت را موجب شود.

نکته دوم:

 ماده ۴۷۳ قانون آیین دادرسی مدنی بیان می دارد که اگر داور پس از قبول داوری بدون دلیل موجه از انجام داوری خودداری نماید در قبال طرفین داوری (در صورت مطالبه خسارت بوسیله آنان) ملزم به جبران خسارت خواهد بود.

۲- برابر ماده ۴۷۳ قانون آیین دادرسی مدنی، انصراف (استعفای داور) می تواند موجب محرومیت ۵ ساله داور از داوری گردد.

۳- انصراف باید مورد قبول هر دو طرف داوری قرار گیرد.

اگر فقط یکی از طرفین  با انصراف داور (استعفای داور) موافق باشد این برای رفع مسئولیت داور در قبال تعهدی که بر عهده گرفته است کافی نخواهد بود.

نکته سوم: 

حتی موافقت هر دو طرف با انصراف داور  لزوماً به منزله اسقاط حق آنان برای مطالبه خسارت ناشی از عدم انجام تعهد داور  نسبت به مدتی که این تعهد را داشته و آن را انجام نداده است نمی باشد.

۴- انصراف داور (استعفای داور) و تحقق آن، استحقاق داور نسبت به دستمزد را پایان می بخشد. بنابراین اگر داور بابت قبول داوری، وجهی از طرفین یا یکی از آنها دریافت کرده باشد بایستی آن را برگرداند.

۵- موسسات حرفه ای داوری نسبت به انصراف داور از داوری (استعفای داور) باید با حساسیت و سخت گیری بسیار بالا برخورد نمایند و به شدت مراقبت نمایند که وقت و حقوق مردم و مراجعان به نهاد داوری، بازیچه کسانی که به اصول و موازین حرفه ای داوری متعهد نیستند قرار نگیرد.

نکته چهارم:

طرفین داوری و همچنین موسسات داوری حرفه ای به ویژه در هنگام انتخاب داور باید نسبت به توان و امکان داور برای انجام داوری از آغاز تا پایان آن (ابلاغ رای داور) اطمینان حاصل نمایند.

۶- توصیه می شود داوران حرفه ای و موسسات داوری و مراکز داوری در هر موردی که با انصراف داور از داوری ، روبرو می گردند یک فهرست از داورانی که پس از قبول داوری اقدام به انصراف از داوری نموده اند تهیه کنند.

یکی از آثار انصراف غیرمسئولانه داور باید این باشد که مسئولیت های عدم انجام تعهد بوسیله داور در قالب نظامات اجرایی و حرفه ای نیز دامان افراد غیرمتعهد در جامعه داوران را بگیرد.

در فعالیت ها و کارهای آتی در جامعه داوری ایران وجود و توجه به چنین فهرست هایی برای نهاد داوری مفید خواهد بود.

۷- انصراف داور (استعفای داور) ممکن است ناشی ازعوامل و عذر موجه باشد همانند آنکه ناشی از بیماری یا قبول سمت در دولت یا دستگاه قضایی و مسائل حادث شده بر داور باشد که قابل پیش بینی برای خود داور هم نبوده است. بدیهی است که حساب این موارد خاص را باید ازحساب سایر موارد جدا کنیم.


انصراف داور استعفای داور داوری حقوقی داور خانواده داور قرارداد


  لینک کوتاه به اشتراک گذاری
نظرات
  محمدعلی ابوالفضلی قمصری        1400/06/26 03:44:33 ب.ظ     
باسلام و تشکر از مقاله پرمحتوی و مفیددرخصوص آثار انصراف و استعفای داور پس از قبول داوری
  حسن شمس الدینی        1400/05/23 12:15:10 ب.ظ     
سلام بسیارعالی وارزشمندبودموفق ومویدباشید
  محمدرضا جهانی جوان مردی        1400/05/12 02:56:59 ق.ظ     
مقاله شما را مطالعه و کار شما عالی است. محمدرضا جهانی
  علی صابری        1400/03/17 10:42:12 ق.ظ     
با سلام و سپاس از نگارنده مقاله و اطلاع رسانی سایت جامع داوری ایران که باعث مطلع شدن همکاران و اعتلا و استحکام جایگاه داوری و اعتماد مردم به داوران عزیز خواهد شد . ارادتمند دوستان علی صابری
  محبوبه قربانی        1400/01/12 03:54:57 ق.ظ     
مقاله خیلی مفیدی هست
  روح اله عباسی        1399/12/08 11:52:32 ب.ظ     
سلام و خسته نباشید به همکاران محترم چرا لیست مقالات مرتبط ثابته؟
  ایرج منصوری        1399/12/08 04:38:37 ب.ظ     
با سلام جا داشت نگارنده محترم مقاله در مورد مواد ۴۷۴و۴۶۰ قانون ایین دادرسی مدنی و موارد ومصادیق کاربردی انها نیز اشاراتی می نمودند
  علی مرادی        1399/10/30 10:03:48 ب.ظ     
باعرض سلام و وقت به خیر مطلب بسیار آموزنده و مفیدی بود و واقعا برای بنده هم سوال بود که نحوه انصراف از داوری چگونه است و چه تبعاتی خواهد داشت. با تشکر مرادی 99/10/30
  حسین زینلی جهرودی        1399/10/13 02:00:18 ب.ظ     
سلام از مضمون ماده 473 ق.آ.د . م چنین استنباط می شود که اگر داور پس از قبول داوری از قبولی خود بدون عذر موجه انصراف دهد در قبال طرفین مسئولیت مالی دارد یعنی باید نسبت به مطالبه ضرر و زیان طرفین قرارداد داوری اقدام کند ، حال سوال این است که مناط و مبنای ارایه دلایل از سوی داور چیست ؟ و اصولا دلیل موجه بودن چگونه اثبات می شود ، قانون گذار در بحث ارایه دلایل موجه محدودیتی اعمال نکرده است ، شاید دلیلی که داور ارایه می نماید از زعم او موجه است اما از زعم طرفین یا یکی از طرفین قرارداد موجه نباشد ، به طور مثال داور اعلام می کند یکی از اعضای خانواده اش پس از انعقاد داوری دچار بیماری شده و فرآیند بهبود بیماری بیش از موعد مقرر در توافقنامه به درازا می کشد ، این دلیل شاید از ادله توجیهی برای داور باشد اما طرف او می گوید این پدیده ارتباطی با من دارد بنابر این موضوع مورد اختلاف واقع می شود ، که علی رغم لزوم حل و فصل موضوع بین داور و طرف قرارداد ، زمان داوری نیز مطول خواهد شد ، لذا ماده مذکور نیاز به تفسیر موسع دارد و ای کاش قانونگذار موارد و دلایل قابل قبول از سوی داور را تصریح و بیان می نمود ،
  احمد ابطحی        1399/10/11 01:54:34 ق.ظ     
سلام علیکم....اوفوا باالعهود...وچون عهدی بستیدبران استواربمانید.بنظرشخص من کسانیکه دارای ثبات رای نیستندد یا بقولی دهن بین برای داوری مناسب نیستندومقاله مففید و سازنده ای اس دست مریزاد خسته نباششید.سپاسگزارم ۱۳۹۹/۱۰/۱۰ احمد ابطحی
برای نظر دهی در صورتی که عضو سایت هستید از بخش ورود با سیستم وارد شوید و در غیر اینصورت از بخش ثبت نام نسبت به ثبت نام اقدام نمایید.
لطفا منتظر بمانید ...